Muhasebe ve Finansman Alanı

02.07.2014 2295

 

08-12-2017

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ülkemizde faaliyet gösteren tüm iş kollarının ortak ihtiyacı olan ve yasal zorunluluk taşıyan muhasebe ve finansman alanında gerçekleştirilecek sistemli bir eğitimin ülkemiz için büyük önemi vardır. Hem ülkemizde faaliyet gösteren tüm iş kollarının hem de çalışma alanları muhasebe ve finansman olan özel iş kollarının personel ihtiyaçlarını karşılayabilmek için muhasebe ve finansman alanında öğretim programlarının oluşturulması mesleki eğitimimiz açısından önemli bir girişimdir.

 

Muhasebe ve Finansman Alanı Çerçeve Programı'nın sektör analizine dayalı olarak modüler esaslı hazırlanması, ülkemiz ekonomisi açısından çok önemli olan bu sektöre kalifiye eleman yetiştiren mesleki eğitim sistemine yeni bir anlayış getirmiştir.

Muhasebe ve Finansman Alanı Çerçeve Öğretim Programı'nda;

1. Bilgisayarlı muhasebe,

2. Dış ticaret ofis hizmetleri,

3. Finans ve borsa hizmetleri dalları yer almaktadır.

 

Okulumuzda bilgisayarlı muhasebe dalında eğitim verilecektir.

 

SEKTÖR

Tüm sektörlerin ortak ihtiyacı ve yasal zorunluluk taşıyan bir alandır. Özellikle kamu gelirlerinin belirlenmesi, iş gücü ve istihdamın şekillenmesi, işletmelerin genel durum analizleri, ekonomik ve teknolojik gelişmeler, finans sektörünün çeşitlenmesi vb. gelişmeler muhasebe ve finans sektörünün önemini artırmaktadır.

Ülkemizde işletmelerin hızla değişim göstermesine paralel olarak daha kurumsal ve rekabetçi bir yapıda sektörde yer almaları için mali ve finansal yapılarının daha güçlü hâle gelmesi gerekmektedir. İşletmeler piyasalara ilişkin izlenimlerin yanında kendi mali yapısını ve finansal durumunu analiz edebilmeyi istemektedir. Tüm sektörlerin gelişimine paralel olarak tüm sektörlerin ihtiyaç duyduğu muhasebe ve finansman sektörü de değişim göstermekte ve bu alanda yetişmiş nitelikli meslek elemanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

 

ALANIN TANIMI

Muhasebe ve finansman alanı işletmelerin kuruluşu, faaliyetlerine ait belgelerin tasnifi, kayıt işlemleri, dosyalama ve arşivleme işlemleri, raporlama, analiz etme, dış ticaret mevzuatı, gümrük işlemleri, muhasebe kayıtları, finans ve borsa hizmetleri yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

 

ALANIN AMACI

Muhasebe ve finansman alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

BİLGİSAYARLI MUHASEBE

Tanımı: Muhasebecilik mesleğinin gerektirdiği, ticari işletmelerin faaliyetlerine ait belgelerin tasnif, kayıt, dosyalama ve arşivleme işlemlerini bilgisayar ortamında yapma yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen daldır.

Amacı: Bilgisayarlı muhasebe elemanlığı mesleğinin yeterliklerine sahip meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

 

GİRİŞ KOŞULLARI

Öğrencilerin sağlık durumu, muhasebe ve finansman alanı altında yer alan mesleklerin gerektirdiği işleri yapmaya uygun olmalıdır.

 

MESLEK ELEMANLARININ GÖREVLERİ

İş planı yapmak,

İş güvenliğiyle ilgili yönetmeliklere uymak,

Tahsilat ve ödemeleri yapmak,

Muhasebe ile ilgili mali tabloları, defter ve belgeleri düzenlemek, kaydetmek,

Vergi dairesi, SGK, Belediye vb. kurumlarla ilgili beyanname ve bildirimleri düzenlemek,

Muhasebeyle ilgili iş ve işlemleri raporlama ve yorumlama aşamasına getirme,

Mesleki gelişimle ilgili etkinliklere katılma.

 

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Muhasebe elemanları;

İş ahlakına sahip,

Güleryüzlü,

Dikkatli,

Etkili ve güleryüzlü konuşan,

İnsan ilişkilerine özen gösteren,

Ekip çalışmasına uygun,

Yeniliklere açık kişiler olmalıdırlar.

 

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

 Mesleki eğitim lise düzeyinde Mesleki ve Teknik Anadolu liselerinde ve Çok Programlı Anadolu Liselerinde verilmektedir. Bu okullardan mezun olanlar fakültelerin 4 yıllık ilgili bölümlerinde lisans düzeyinde, meslek yüksek okullarının 2 yıllık bölümlerinde ön lisans düzeyinde eğitim alırlar. Ayrıca ön lisans programını tamamlayan ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında başarılı olursa alanlarıyla ilgili ön lisans programına geçebilir.

Meslek elemanları ayrıca SMMM, Yeminli Mali Müşavir ünvanlarını da belirli şartları yerine getirerek alabilirler.